“THE EMU WAR”: La sorprenent història de la guerra contra els estruços australians arriba al festival de cinema B-RETINA amb una comèdia d’acció inspirada en un fet real

La novena edició de B-RETINA, el Festival de Cinema Sèrie B de Cornellà de Llobregat, acollirà el 21 de setembre a les 22.00 hores a l’Auditori Sant Ildefons (Plaça Carles Navales S/N) de Cornellà de Llobregat l’estrena espanyola de “The Emu War” (2023), una hilarant comèdia d’acció que adapta, amb molta imaginació i sentit de l’humor, un fet històric real ocorregut a Austràlia a finals de 1932, quan el govern va decidir utilitzar soldats armats per a controlar una plaga d’emús, una tipologia d’ocell autòcton molt similar a l’estruç i que devastava cultius.

Aquesta boja i sorprenent història, coneguda com La Gran Guerra de l’Emú, ha transcendit en l’imaginari popular com un dels conflictes més insòlits de la història de la humanitat, inspirant mems, videojocs i ara, una pel·lícula que promet grans dosis d’acció i riallades. “The Emu War” forma part de la Selecció Oficial a Concurs del festival i es presenta com un dels plats forts del B-RETINA.
Dirigida per Jay Morrissey, Lisa Fineberg i John Campbell, aquesta comèdia australiana de 75 minuts porta a l’extrem la ja per si mateixa peculiar situació històrica, mostrant als emús com a temibles màquines de matar que posen en escac a un desorganitzat escamot de soldats. Entre aquests militars es troba el Major Meredith, qui, turmentat pel segrest del seu fill en mans dels emús, lidera una missió suïcida rere les línies enemigues amb l’objectiu de matar a la Reina Emú, l’astuta líder de la plaga.

“The Emu War” no és només una sàtira carregada d’humor negre, sinó també una mirada absurda i excèntrica d’un dels episodis més ridículs del passat militar. I és que els emús, malgrat ser incapaços de volar, van demostrar ser uns rivals formidables a causa de la seva velocitat (fins a 50 km/h) i els seus moviments estratègics. Els soldats, armats amb metralladores Lewis, es van veure sorpresos en descobrir que els ocells eren més ràpids que els vehicles militars, deixant en ridícul a les forces armades australianes.

LA VERITABLE GUERRA DE L’EMÚ

egons el compilat en mitjans com National Geographic, la veritable Guerra de l’Emú només pot qualificar-se com a surrealista. Tot va començar quan una plaga d’emús va començar a devastar els cultius de blat a les regions rurals de l’oest del país. En plena Gran Depressió, els agricultors australians, molts d’ells veterans de Primera Guerra Mundial que havien estat reubicats en terres marginals, s’enfrontaven a la destrucció de les seves collites per part d’aquests ocells, que migraven cap a la costa després de l’època de criança a la recerca d’aliment.

Davant la desesperació dels agricultors, el govern va decidir prendre una mesura dràstica: enviar a l’exèrcit per a fer front als ocells amb metralladores. El conflicte va ser liderat pel Major G.P.W. Meredith i el seu equip, armats amb metralladores Lewis, amb la missió d’eliminar als emús. No obstant això, malgrat l’armament pesant, l’operació ràpidament es va convertir en una cadena d’errors.

Els ocells no volaven, però eren extremadament ràpids i utilitzaven maniobres evasives que frustraven als soldats. En una ocasió, els militars van intentar muntar una metralladora en un camió, però el pla va fracassar estrepitosament quan els emús van aconseguir esquivar el vehicle, deixant als soldats incapaços de disparar ni un sol cartutx.

Al llarg de diversos dies es van disparar milers de bales, però el nombre d’animals abatuts va ser escàs en comparació amb la magnitud de la plaga. Meredith va comentar que els ocells “semblaven estar millor preparats que els mateixos soldats”, ja que formaven grups organitzats i aconseguien escapar abans que els militars poguessin reaccionar. Després de setmanes d’intents fallits, l’operació va ser oficialment cancel·lada, deixant als emús com a vencedors no oficials d’aquesta singular guerra.